"Lose You" - Pete Yorn

Friday, July 24, 2009



I’m taking a ride off to one side
It is a personal thing.
Where?
When I can’t stand
Up in this cage I’m not regretting.

I don’t need a better thing,
I’d settle for less,
It’s another thing for me,
I just have to wander through this world
Alone.

Stop before you fall
Into the hole that I have dug here,
Rest even as you
Are starting to feel the way I used to,
I don’t need a better thing
(Just to sound confused)
Don’t talk about everyone,
I am not amused by you.

I’m gonna lose you,
Yeah I’m gonna lose you
If I’m gonna lose you,

I’m gonna lose you,
Yeah I’m gonna lose you
If I’m gonna lose you
I’ll lose you now for good

The Beginning of the End

Sunday, July 19, 2009


Hafiq told me not to publish this picture in facebook. so I didnt. I published it on blog instead. i guess, there are not many people who will care so much how he look here in my blog. plus, it didnt look bad to me. anyway, that pic is just to furnish my post today. by the way, hows my new look? haha

So, i have finally settled down after the whole week of new semester started. all my stuff is in their proper place. Mahallah Sumayyah replaced all of its old furniture with a new one. Although I love the old one and think that there is nothing wrong with them, I also like the new one. I'm too lazy to take a pic of the new furnitures so let me just describe it. we've got bigger table. i guess i am only the minority that love the table because it is made for a geek like me. it is now easier to lock my laptop. i can now place laptop, printer and clutters and still have place to study and write. the wardrobe is ok. although for this one i like older one better. i couldnt hang my clothes without crumpling their bottom because this wardrobe got too many shelves. plus it didnt have mirror in it like the old one. the bed was perfect. it is big and long. the two compartments underneath it r spacious. all in all this room scores almost the same points as the old room. kay, enough about this.

Classes. Somehow right before it begin i was so excited and full of resolutions. however, once i met the lecturers my interest began to drop rapidly. I think most of them is unnecessarily twisted. However, i am happy with myself because at least i do flip through some pages before classes. But, i hate the fact that that is not enough. The fact that I lost the best lecturer in aikol for my only best subject is also frustrating. i hate his replacement too. well not exactly hate.....the point is, i am still not convinced. well, such an unhappy beginning. I hope it will get better.
Ramadhan is coming. I didnt think this will affect my study because i believe fasting helps the brain. I just hope i will not receive so much pressure on final year tasks and assignments because its tiring.

Since the semester is on its early beginning, i didnt feel any emotions or melancholy. more like i couldnt wait to leave since i hate the fact that i have lost interest and the cause of losing interest. but i have a feeling that everyone will try to make it hard to leave simply because it is too easy to leave. they will make sure that we will not leave without a second glance. well thats just my prophecy. see if i am right.
i am also worried if i couldnt leave. what if i flunked anything?
now thats a question.

I also have one or two things that bothers me. but i simply didnt want to write about it. for now. because it'll only make me depress more. so we'll just leave it at unhappy musings.

Penang Tour and Food

Saturday, July 4, 2009


Okey, post untuk story pasal kerja dah pun siap dan published. sekarang aku nak cerita pasal trip aku ke Penang.
memule skali aku nak cakap: Marvellous, Fantastic, Sgt Best, Wowiee!


maklumlah, org dah lama tak bercuti kan.

Perjalanan di mulakan di Hentian Duta, KL. Ale (adik lelaki aku) hantar aku ke situ. bas agak lambat sampai. and lepas dah sampai gerak plak lambt. sabar je lah. aku tak tido sepanjang perjalanan 4jam 30minit pasal aku ni mmg tak leh tido dlm kenderaan atau dimana sahaja tempat yg takde tilam dan bantal. Perjalanan agak menyeksakan kerana aku x pernah travel lama2 dgn bas. okeylah enough membebel pasal bas. kalau nak membebel naik kapal terbang la. apepe pun hati aku kembali berbunga riang sebaik sahaja aku melihat air laut yg membiru sepanjang merentasi jambatan Pulau Pinang. Fiza dan Muna (adik Fiza) jemput aku kat hentian Sg Nibung. kitorang terus check in kat Tune Hotel Penang. fyi, check in memang senang gile. memule aku mcm pandang rendah la ingatkan takde lif kat sini. rupe2nye mmg canggih aaa tempat nih. bkan saje lif. internet pun ada untuk semua penghuni percuma selama 30minit sehari. dengan internet ni lah aku menulis blog2 aku selama disini. teheee. aku menulis ni sementara menunggu Fiza datang ambik aku untuk aktiviti2 seterusnye. nak kata aku takde aktiviti sorrylah ek, aku ade aktiviti sampai tak sempat nak berehat pun. segalanye mesti cuba dilakukan dalam masa tiga hari dua malam ni:

Day 1:


Hotel - aku sewa bilik queen size bed yg mmg cantek and hebat di Tune Hotel secara online last month semasa promosi dan harga total yg perlu aku byr hanyalah RM39.28 sahaja utk 3days 2nights.

keistimewaan hotel ni bukanlah terletak pada size tetapi pada interior design, katil dan shower roomnye. ini semua mmg class. aku cuma berharap semua ini akan kekal begini atau bertambah baik next time aku datang. takut2 semua ni hanya bertahan sekian lama shj, maklumlah cawangan ni baru sahaja dibuka. memandangkan ini adalah budget hotel aku tidaklah demand lebih2 sgt tetapi bagi aku hotel ni lebih bagus dari hotel2 lain yg jauh lebih mahal (dan bukan budget) pernah aku pergi. kalau korang naktau lebih lanjut pegi je melawat tune hotel.com. aku jamin segala yg terpapar di laman web tu adalah sama dgn ape yg korang akan dapat bila sampai di hotel ni.
















Rumah Fiza - pertama kali aku menjejakkan kaki disini tetapi suasanaye sungguh welcoming. semua family Fiza menyambut kehadiran aku dengan mesra. aku rase tidak asing lagi. and aku happy sebab aku seperti risau tidak kene tempat selama ni. selama ni aku takut tak dapat menyesuaikan diri. terasa perjalanan yg jauh berbaloi kerana inilah tujuan utama...melawat Fiza di hometown dia sebelum kami melangkah ke kehidupan masing2 selepas grad nanti.


Pantai - lepas makan kat umah Fiza kitorang g picnic ke Tanjung Bunga. Ramai yg join dan yg paling best sekali Hana dan adik dia pun join sekali:
susana cukup meriah. aku cuma menikmati pemandangan dan ambik angin di pantai sahaja. malas rasanye nak terjun dalam laut. haha. kat sini kitorang makan lagik. Fiza bawak bihun singapore, rambutan, manggis, and muffin yg aku bawak dari rumah. makan lagik, already my stomach is full: MaKan - inilah tujuan yg kedua utama aku datang ke penang. untuk merasai sendiri apa yg digembar gemburkan. perghh, ternyata semuanya benar belaka. terasa untuk kesekian kalinye betapa berbaloinye kedatangan aku ke sini. sampai2 shj aku dah dihidangkan dgn briyani yg tidak mengecewakan aku (fiza n co aga kecewa kerana katanye ini tak sedap, aku ketinggalan merasa masakan yg lebih sedap dari ni). aku cuma senyum2 jek. maklumlah aku tau ade dua hari lagi untuk aku deplete stok makanan penduduk pulau pinang nih. lepas tuh makan kat picnic yg aku cerita tadi. Lepas picnic aku balik hotel and fiza balik rumah. selepas isyak kami keluar lg. kali ni fiza bawak aku pegi Gurney Drive. ini bolehla dipanggil supper. kat sini kitorang makan rojak buah, sotong kangkung dan tauhu goreng + cucur udang + rendang.




















lepas tu kitorang pun balik dengan aku yg dah tak larat nak berjalan pun.


Day 2: Pagi2 lagi aku dah bangun dan bersiap untuk food tour aku. kali ni kami akan bersarapan di kedai roti bakar dan canai. buat pertama kalinye aku akan dapat merasa roti mamak yg sebenar. kami sampai di kawasan depan Maliia Bakery:

atas: Maliia Bakery atas: tempat makan!


...dan terus duduk untuk bersarapan. memang best dan rasa makanan ni mmg tidak terdapat di Kuala Lumpur, Seri kembangan mahupun Gombak (tempat2 aku). Aku makan Roti Canai dan Roti Bakar Butter n Kaya + Half Boiled egg (super!)






















Teh Tarik dalam gambar tuh paling meletop. Rasa dia mmg tidak dapat dilupekan. plus teh dia memang pekat likat. sesiapa yg ada masalah diarrhea inilah penawarnye.


Penang Tour - selepas tu aku perlulah melakukan aktiviti2 membakar lemak seperti sight seeing. tapi sebelum tu aku, Fiza & Muna pegi beli tiket balik pada hari ahad nanti di Tanjung MArina. why here? sebab aku terpakse beli tiket yg mahal untuk naik bas yg lebih selesa kerana didapati aku tidak mampu mengharungi perjalanan seperti semasa aku datang itu sekali lagi.

HArga???? RM68 jek. murah la dari tiket kapal terbang. huhu.

btw, Tanjung MArina ni adalah tempat berlabuhnye, ferry, private boat (yg mcm dalam movie) dan yacht. kitorang sempat la bergambar kat sini:

lepas tu kitorang pergi melawat P Ramlee House seperti yg dicadangkan di dalam brochure melancong. masuk adalah percuma. Aku selaku self-proclaim peminat P Ramlee berase terharu melihat sejarah kehidupan beliau. sememangnya seorang genius tu kalau dah genius tidak akan mengira asal usul dan darjat. seterusnya, kami mengisi masa lapang dengan melawat Fort Cornwallis. Entry RM3. disini aku agak kecewa kerana tiada ape untuk dilihat melainkan meriam2 lama. pelancong terpaksa membaca segala macam tulisan disini untuk mengetahui segala sejarah. masalahnye kami pelancong ni dah penat membace, sebab tu la kami pegi melancong. kalau melancong pun kene membaca ape ke halnye? hai, nama pun sight seeing kan...we want to see sights not words. anyway, kesugulan hati terubat dengan buaian lama yg ada di dalam fort nih. kami pun ape lagi, tanpa berfikir panjang terus mempergunakan buaian ni dengan sewenang-wenangnye:
Makan - lepas tu kami pun keluar untuk mencari makan tengahari pula. KAmi g bungkus nasi kandar Immigration:











Memang BEst!

lepas tu g bungkus cendol pulut di sebelah Chowrasta dan dibawa pulang ke rumah Fiza untuk dimakan beramai-ramai:

















aku sungguh tidak dapat mempercayai hakikat bahawa dengan harga yg bapak murah kami dapat makan makanan yg paling best dalam dunia. Air soya bean kat kedai cendol pulut tu pun sangatlah hebat penangan nya, tak ketinggalan cendol nye yg hebat jugak. semua ini kumakan dan aku kenyang sampai lah di saat aku sedang menulis di sini.

Sambungan:

lepas makan kat umah Fiza, aku pun balik ke hotel untuk berehat sebab gendang gendut tali kecapi.

Lepas maghrib Fiza amik aku kat hotel dan kami pergi Gurney Drive sekali lagi. berbeza dari semalamnye, kali ni aku nak makan pasembur yg diwar-warkan sebelum ini. Perhatian, ejaan pasembur adalah p-a-s-e-m-b-u-r bukan pasembor mahupun pasemboq. haha.

















Selepas makan, kami bertolak ke Night Bazaar yg cukup popular di Batu Feringghi sehingga tersenarai di dalam brochure pelancongan yg aku ada. disini aku mengambil kesempatan untuk mencari cenderahati untuk kawan2. however, memandangkan pelancong ramai bertumpu di sini, harga barangan tidaklah terlalu murah. aku cuma membeli dua tiga souvenier sahaja itupun apa yg menarik minat plus berjaya ditawar oleh aku. Bazaar ini memanglah tersangat panjang. memandangkan kami sampai pun tidaklah awal, maka tak sempat nak habis jalan kebanyakan gerai sudah mula bungkus.

kami mula bertolak pulang selepas jam 12 malam. sampai sahaje di bilik hotel aku terus tidur di katil yg empuk. maklumlah sembahyang di kerjakan secara Jamak dan Qasar.


Day 3 (last day):

Aku mula berasa sedih kerana pelancongan aku sudah pun sampai di penghujungnya. terasa tidak cukup. aku agak menyesal sebab tak tempah hotel sampai 4 atau 5 hari. tetapi jika difikirkan balik bagus lah tak cukup. dengan itu aku akan terus mengingati tempat ni sampai bila2. bila melancong tu biar jangan sampai terasa bosan. bila dah bosan rosaklah trip tersebut. ok tak analogi aku? haha

pagi-pagi lagi Fiza dah amik aku untuk dibawa bersarapan. kali ini aku makan roti canai seperti di atas. fyi, roti canai di Penang dihidangkan dengan seketul daging yg empuk. dan juga tosai. aku gembira sebab hidangan tosai disini lengkap dengan segala kuah yang aku perlukan terutamanya idli. kalau di tempat aku susah nak jumpe. kali ini kami bersarapan di sebuah restoran. mulanya nak pergi tempat tepi jalan jugak tapi takde parking.

tiket bas aku pukul 3pm. so, kami takde mase nak melilau jauh-jauh sangat. so, kitorang pegi Gurney Plaza. aku saje je nak tengak samada berbeza ke tidak shopping complex kat sini. sah takde beza. haha.

PAstu, kami keluar pergi cari makan tengahari. kali ini destinasi adalah Restoran Hameediyah yang cukup popular di Penang. Mak Fiza (auntie) pun ikut sebab auntie memainkan peranan penting membeli makanan di dalam kedai ini (kalau aku atau fiza yang beli akan diketuk dengan sewenang-wenangnye).


auntie sedang memberi arahan kepada tokey kedai mengisi lauk kedalam plastik


ni la kedai yg glemer tu. kecik je kan? (eh leh nampak ke? haha)


nasi briyani. nampak simple tetapi menurut pakar makanan aku (Fiza n co) inilah briyani sejati.

lauk - pauk. cuba teka total lima orang makan punya lauk pauk yg mcm ni berapa? RM45 jek. gile ah. nasib baik aku tak jadi penduduk pulau ni. kalau tak, mesti aku lagi gemuk dari sekarang.

lepas makan dan merehatkan perut, tibalah masanye untuk berangkat. Fiza dan Muna hantar aku ke stesen bas sg nibung. bas dah pun ready. bye-bye~~~

kat dalam bas ni ada TV kecik yg menayangkan lebih 4 jenis movies. aku hanya sempat menonton dua movies jek sepanjang perjalanan. kata Fiza, sebelum ni takde TV tapi bile aku naik ade TV lak. Mungkin perjalanan aku dimudahkan. semuanya bagus2 jek sepanjang trip aku.

perjalanan dalam bus Nice nih memang Nice. air mineral, air kotak, tea n coffee semuanya dihidangkan sepanjang perjalanan. roti ala croissant and pastry pun ada. tempat duduk luas dan selesa. air cond dia mmg selesa. tak perlu pakai baju sejuk dan tidak panas. terletak pada suhu yg perfect. disebabkan ada movies and tempat selesa maka perjalanan selama 4jam 30minit tak terasa langsung. aku tetibe rase tanak turun bas sebab nak habiskan semua movies dulu. haha. abeslah lepas ni aku nak naik bas mcm ni je kalau nak kemana-mana.

bas berhenti di KL Central dan Old Railway Station. aku turun di old railway where adik aku dah pun menunggu. dengan itu, tamatlah percutian epik aku.

the end.

and i played with the waves

Friday, July 3, 2009

Hulloo, currently in Penang, will update u all about my job and the whole Penang thingy about tomorrow or after i return. bubye! :D :P