Flowers in the air

Tuesday, February 24, 2009

Esok aku ada dua tests yg mesti dijawab. tetapi seblom aku memecahkan otak untuk belajar atau cuba untuk belajar aku nak tulis pasal topik yg sedap dibaca. well, at least to me it is.

Kalau nak disamakan Malaysia dengan negara empat musim sekarang ni bolehlah dikatakan kita sedang berada dalam musim bunga. dalam bahasa mat salleh: SPRING season.
ini antara masa-masa yg aku suka berjalan-jalan di luar/outdoor sambil bermonolog sendirian. haha. kalaulah aku ada kamera DSLR, mmg best aku nak tangkap gambar pemandangan.
Pokok-pokok di dalam UIA sedang rancak berbunga. dekat kawasan gombak ni, pokok yg paling popular adalah pokok Tekoma. pokok ni berbunga time cuaca yang macam sekarang ni jek: panas dan lembab... a la sauna. aku lebih suka cuaca mcm ni dari cuaca 3-5 hari lepas yg panas terik a la kemarau. bile berbunga tu nampak macam pokok sakura pun ade. pokok tekoma ni ada warna pink/purple and putih. Kalau kat AIKOL plak pokok bunga kertas @ bougainvillea lebat mengeluarkan bunga-bungaan. lagi satu pokok yang banyak ditanam di dalam UIA adalah pokok kemboja. wujud di dalam perlbagai warna antaranya merah-pink and putih-kuning. pokok ni agak kontroversi kerana baunya yang wangi sering dikaitkan dengan hantu langsuir. pokok ni banyak terdapat di kawasan perkuburan (sound effect: lagu seram). tapi kalau sedang berbunga tidak kira siang atau malam memang ler wangi. aku suka je kat pokok ni. tapi aku takkan tanam kat rumah. bkan sebab takut tapi sebab malas org kata rumah aku kawasan kubur. tapi aku ade je tanam pokok melur @ jasmine yg berbunga lebat dan wangi kat depan rumah. ini pun pokok di kubur jugak tapi stigma takdela macam pokok kemboja.
pastu pokok yang takde bunga seperti pokok buah dan pokok semata-mata pun sedang rancak mengeluarkan daun-daun baru yang masih hijau muda warnanye. sahlah sekarang spring season. bumi Malaysia sedang berwarna-warni tapi hati aku tak seberapa. haha.

which brings me to another issue:
While I am so busy nursing my feelings which includes my frustration I had a physical jolt of reality that life is larger than just how bad people are towards you. I mean, that is bad enough but what if you suddenly lose your arms, legs or life even. Yesterday, the car that we and friends were in met with an accident and while the car was crashing the front car, for a flicker of moments all thoughts fly out of me and all I think about is my dear life. which after that brought me to realization like this:haha. hows that for my theory of life?
maybe i was subdued. Nevertheless, its not like I am not this type of person. I am always the type who sees the larger picture. but whatever i was complaining here is because sometimes even positive people can be in despair.
Like what i wrote above. I always enjoy simplest things like nature and appreciate the beauty of life even when I am in the mud. plus, I am quick to get out of my own misery. Well, I am currently still in misery..perhaps will always be for next 9 months. However, even miserable people can take a break. Which is what I am doing now - taking a break from my misery.
aha, very philosophical. i like. haha. (wink at geraldine).


7 comments:

Ahmad Mutqma'innah said...
This comment has been removed by the author.
Cik LuLu said...

x sangka sarah suka bunga! nampak cam brutal..hahah..serius sarah, akak tak perasan pun pokok tekoma tu kat UIA. kecik betul mata akak ek. Kemboja tu memang sinonim la lagi2 kat kawasan sungai kat belakang complex sukan tu...harum semerbak.

Sarah CJ said...

haha. selalunye org yg nampak brutal la lebih sensitif.
saya mmg suke pokok2 and hobi sebelum masuk matric adalah menanam pokok and landscaping.

Geraldine said...

(wink back at sarah)

Me likey very much. :) Especially the very very cute chart of Sarah's Theory of Life.

I like it when you're taking a break from your misery. Why don't you take a sabbatical leave terus? Haha..

Btw, aku x tau pun yg ko ni minah bunga. Looks like I just learned something new about you. ;)

Sarah CJ said...

Thankee!
I dunno how you find it cute but i find it cute that u found it cute. hahah
well, i'll consider the sabbatical leave thingy. will try.
btw, maybe its coz when we were in high school we didnt talk things such as 'what are your hobby?' etc coz its a lame subject since its always a question in essay (either at early high school or in primary school).
hence, we didnt know any hidden activities that our friends did apart from what we saw.

Geraldine said...

In that sense, i guess i'm very transparent, cos u can easily see that i love to read books and manga.

Looks like u're more mysterious than me.. x aci!

Sarah CJ said...

hahah what can i say? looks can be deceiving. surely u have other things you like? such as eating chocs. that one i only found out after high school.